X

30/05/2020 - 31/05/2020

Info

De Retro Ronde van Vlaanderen

Ooit fietsten renners nog bergen op zonder een blik te werpen op een wattagemeter. Ooit vielen diezelfde renners aan waar en wanneer ze het wilden en niet daar waar hun ploegleider via een oortje zei dat ze moesten gaan. Ooit was er bij regenweer geen sprake van fietsen op de rollen of virtuele trainingen met een computerprogramma. Beuken tegen weer en wind en vechten tegen de kasseien was het enige wat telde. Zo ontstonden oerflandriens zoals Briek Schotte en Arthur Decabooter. De Retro Ronde van Vlaanderen neemt je mee terug naar hun tijd waar aerodynamica, het gewicht van de fiets en wattages nog geen rol van betekenis speelden. Een historische tocht van 40, 80 of 120 km doorheen het glooiende landschap van Vlaanderens Mooiste op zondag 31 mei. Tijdens de bevoorradingen is er even de tijd om herinneringen op te halen aan de tijd van toen en natuurlijk om wat lekkers naar binnen te spelen. Op zaterdag 30 en zondag 31 mei 2020 staat alles in het teken van de Retro Ronde.

Tijdens de wielerrommelmarkt en de Paterberg & Koppenberg Vintage Ride op zaterdag 30 mei kan je al een eerste keer de retro sfeer opsnuiven.

Blink snel je stalen tweewieler op, trek die oude koerstrui aan en fiets met ons mee!

Praktische info

Parcours

Alle afstanden (40, 80 en 120 km) vertrekken en finishen in Oudenaarde. Je sleurt jezelf naar boven op gekende hellingen in het Vlaamsche landschap en zwoegt op smalle kassei- en grindstroken tussen Vlaanderens schoonste pittoreske dorpen.

Wij bouwen aan een parcours dat jullie volledig terug naar het verleden katapulteert. Nog even geduld... Meer info volgt binnenkort!

Retro weekend

De Retro Ronde van Vlaanderen is een onderdeel van een heus Retro weekend in Oudenaarde. Niet alleen fietsers, maar ook niet-fietsers kunnen zich een weekend lang laten onderdompelen in de schone oude tijd met een heleboel randanimatie in Oudenaarde.

Ontdek hieronder alvast een deel van het programma van het Retro Ronde weekend.

Zaterdag 30 mei 2020

 • 13u00-18u00: Registraties
 • 10u00-17u00: Wielerrommelmarkt: Wielerruilbeurs met internationale standhouders.
 • 14u00: Paterberg & Koppenberg Vintage Ride: Rustige groepsrit van 30 km naar de twee legendarische hellingen in retro-stijl. Start aan Abdij Maagdendale (podium). (inschrijving vooraf vereist)
 • 19u00-23u00: Retro party met Radio Modern

Zondag 31 mei 2020

 • 08u00-10u45: Registraties - Afhalen rugnummer in de Abdij van Maagdendale
 • 09u00-10u45: Tekenen startblad op het podium - Animo op het podium
 • 10u00: Start 120 km – Officiële start
 • 10u30: Start 80 km – Officiële start
 • 11u00: Start 40 km – Officiële start
 • 13u30-17u30: Aankomst deelnemers, muziek, animatie, dans en Kwaremont Bier!
 • 19u00: einde

Deelnamepakket

Deelnamepakket voor elke deelnemer van de Retro Ronde van Vlaanderen

 • Uniek Retro Ronde van Vlaanderen gadget
 • Verzekering
 • Seingevers op het parcours en aan de start/finishlocatie
 • Parcourskaart/controlekaart
 • Smaak- en sfeervolle bevoorradingen aan elke controlepost
 • Technische bijstand
 • Kaderplaatje en rugnummer
 • Perfecte signalisatie op het parcours
 • Medische bijstand op iedere controlepost en aan de aankomst

Afhalen deelnamepakket

Je deelnamepakket zal klaarliggen aan de inschrijvingsstand. Je krijgt ten laatste een week voor de tocht een persoonlijke bevestigingsmail met daarin een e-ticket. Met dat e-ticket kan je ter plaatse het kaderplaatje, rugnummer en de rest van je deelnamepakket afhalen.
De inschrijvingsstand zal aangeduid staan en is geopend op:

 • Zaterdag 30 mei tussen 10u en 18u in Oudenaarde
 • Zondag 31 mei tussen 8u en 11u in Oudenaarde


Overnachting Oudenaarde

Overnachting Oudenaarde

VIND EEN PLAATS OM TE OVERNACHTEN

camping

Mobilhomes en kamperen:

Bij gebrek aan een stedelijke camping kunnen deelnemers met een mobilhome of een tentje op een kilometer van het stadscentrum terecht bij The Outsider:

Locatie: Donkvijver, Donkstraat (parking) te Oudenaarde
Mail: info@outsider.be
Tel. +32 55 20 70 30

Werkwijze: 
Deelnemers schrijven in via The Outsider. Eens ingeschreven, dan krijgt u in de taverne ‘Den Dronk ‘ een sticker waarop uw code en datum staat. Deze sticker dient u dan aan uw kampeerwagen of tent te hangen. Iedere dag gebeurt er controle van de tenten/wagens. U kan bij The Outsider gebruik maken van het sanitair.

Tarieven:
Per nacht per tent (2 personen) wordt er 10€ gerekend.
Per kampeerwagen per nacht wordt er 10 € gerekend. Per kampeerwagen per nacht wordt er 10€ gerekend voor een maximum ruimte van 5 op 6m, voor een grotere ruimte van 5 op 15m is de prijs 20€ per nacht.
Gebruik van douche is hier niet inbegrepen.

 

Deelnamevoorwaarden

Jij bepaalt mee de unieke sfeer van het event!

Mogen deelnemen aan de Retro Ronde:

 • Retrorenners met een vintage koersfiets
 • Retrofietsers op gewone vintage fietsen (vóór 1987, maar geen racefiets)
 • Retrorenners op stalen fixed gear fietsen (fixies) en stalen singlespeeds

Bij aanwezigheid van versnellingen, dienen de versnellingshendels op het frame gemonteerd te zijn. Dus géén shifters aan de remhendels. Enkel gewone pedalen of voethaken met riempjes worden toegelaten. Dus géén klikpedalen. Wees steeds in een retro-outfit, of replica-outfit zonder moderne accessoires.

Mogen ook deelnemen aan de Retro Ronde 40km (start om 11u00)

 • Retrofietsers op recente klassieke stalen vintage fietsen (Achielle etc.) in een vintage-outfit.
 • Speciale vehikels: originele solex, derny's, enz.

Géén retrofiets? Huur er één.

Bij B&B Hof ter Kammen in Oudenaarde kan je eventueel een geschikte retrofiets huren. Contacteer hen zelf rechtstreeks via www.hofterkammen.be.

Mogen niét deelnemen aan de Retro Ronde

 • Koersfietsen met versnellingen op het stuur en/of met klikpedalen
 • Mountainbikes of elektrische fietsen
 • Niet retro-ogende fietsen
 • Carbon frames of onderdelen
 • Wel een retrofiets, maar geen retro-ogende outfit

Wie zich inschrijft verklaart bovenstaand reglement gelezen te hebben en het na te leven.

Bij twijfel gelieve een mailtje met foto te sturen naar info@retroronde.be

Valhelm

Ondanks onze speciale deelnamevoorwaarden raden we toch aan een moderne (sobere) valhelm te gebruiken. Veiligheid boven alles. Wie liever een worstenhelm of koerspetje draagt, dient te beseffen dat dit mogelijk onvoldoende bescherming zal geven bij een eventuele valpartij.

Neem deel en steun de strijd tegen diabetes!

Diabetes Liga

Onze missie is om mens en maatschappij te inspireren dat iedereen met of zonder beperkingen in staat is tot grote prestaties, zolang je maar uitgaat van je mogelijkheden in plaats van je beperkingen.

Diabetes dreigt een wereldwijde epidemie te worden. Tegen 2030 heeft 1 op de 10 mensen diabetes, dat zijn meer dan 1 miljoen mensen. Schrikwekkende cijfers. Bij type 2 diabetes, de meest voorkomende vorm zijn ongezond eten en te weinig bewegen de grote boosdoeners.

Daarom willen wij diabetes onder de aandacht brengen en aantonen dat sportieve prestaties perfect haalbaar zijn voor mensen met diabetes, type 1 of type 2, mits uiteraard de nodige medisch begeleiding. Daarnaast vestigen wij de aandacht op de preventieve kracht van beweging bij mensen die een verhoogd risico hebben op type 2 diabetes. Beweging is immers een essentiële pijler in zowel de behandeling als de preventie van diabetes.

Steun de strijd tegen diabetes en stort 5 euro extra bij je inschrijving!

The essential Guide for cycling in Flanders

Cycling in Flanders is een project van Toerisme Vlaanderen om de buitenlandse wielertoerist te overtuigen om minstens 1 maal in zijn leven een kasseihelling onder zijn/haar wielen te schuiven.

Wil je meer weten?

www.cyclinginflanders.cc

cyclinginflanders

Centrum Ronde van Vlaanderen

Kom na de rit terug op krachten in de brasserie van het Centrum Ronde van Vlaanderen, en deel jouw ervaring met de rest van het peloton. Herbeleef in deze wielerhub de heroïek van Vlaanderens Mooiste, vlakbij de finish in Oudenaarde.

Alle info op onze website. En je kunt ons alvast volgen via Instagram & Facebook.

crvv

Contact

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in uw ervaring van ons evenement. Wij horen graag uw opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar uw reactie.

Organisatie & pers

Retro Ronde van Vlaanderen
T: 055.33.99.33
Markt 43
9700 Oudenaarde